مقالات

لیستوفر ارماتور: راهنمای تهیه لیستوفر آرماتور

تهیه لیستوفر آرماتور 

آموزش تهیه لیستوفر آرماتور 

صنعت ساختمان سازی تا به الان پیشرفت چشمگیری داشته .می توان گفت که یکی از مهمترین وظایف دفتر فنی در پروژه های عمرانی، تهیه جداول لیستوفر (جداول خم و برش آرماتور ) می باشد.

محاسبه تمام المان های فلزی در اسکلت ساختمان و حجم بتن مصرفی در فونداسیون و دیوار برشی و سقف ها یا شاخه های آرماتور در فونداسیون را به صورت جدا وقت بسیاری از شما را خواهد گرفت. به عبارت دیگر محاسبه این المان ها در زمان اجرا برای همه سازندگان الزامی می باشد.

محاسبه و استفاده از لیستوفر میلگرد (لیستوفر آرماتور) در نقشه ها به سازندگان کمک می کند تا از میزان مصالح مصرفی درک درستی داشته باشند. در واقع به کارگیری جدول لیستوفر که برای محاسبه وزن آرماتور استفاده می شود، اهمیت بسیاری در تهیه نقشه ها دارد. در ادامه به روش تهیه لیستوفر آرماتور میپردازیم ،پس تا انتها با آهن آلات آراکو همراه باشید و برای استعلام قیمت روز میلگرد آجدار میتوانید با ما در ارتباط باشید باشید .

تهیه لیستوفر آرماتور

تهیه لیستوفر آرماتور 

چگونگی تهیه لیستوفر آرماتور

برای تهیه و استفاده از لیستوفر باید سه موضوع زیر را درنظر قرار داد:

  • اولویت اجرایی
  • موارد فنی
  • آنالیز پرت

با توجه به این سه موارد، می‌ توان گفت که کدام قسمت لیستوفر، چه زمانی در اختیار آرماتوربند قرار داده شود. بدون سپری شدن فرایند یاد شده و در صورت قرار دادن یکباره لیستوفر در اختیار آرماتوربند، احتمال پرت شدن آرماتورها افزایش می یابد .

این امر، منجر به هدر رفتن هزینه و وقت می شود چونکه این وضعیت، بعضی از آرماتورهایی که مربوط به پایان کار یک سازه هستند و نیازی به آنها در اول کار نیست، خم و برش زده می شود و همین امر ممکن است برعکس اتفاق بیفتد که باعث میشود مقدار زیادی از آرماتور که خم و برش خورده بدون استفاده باقی بماند. پس حتما باید دو نکته را درنظر قرار داد:

  1.  لیستوفر آرماتورها بر اساس نیاز و زمان بندی در اختیار تیم اجرایی یا اکیپ آرماتوربند قرار گیرد.
  2. خم و برش به تناسب پیشرفت کار انجام شود.

برای تهیه لیستوفر آرماتور کامل سازه باید با در نظر گرفتن نقشه و موارد فنی مانند طول خم، همپوشانی، کاور، سایز و نوع میلگرد انجام شود.

بنابراین اولویت‌ بندی تهیه لیستوفر آرماتور مربوط به سازه های مختلف در پروژه، با زمان بندی و تعیین روش اجرای پروژه توسط واحد دفتر فنی انجام می شود؛ یعنی ابتدا و انتهای فعالیت های پروژه را تعیین می کند که لیستوفر چه سازه ای باید نسبت به بقیه زودتر تهیه شود تا برای تامین، خم، برش آرماتور و در نهایت اجرای آن، اقدامات لازم صورت گیرد.

نرم‌افزار تهیه لیستوفر آرماتور چیست؟

امروزه، بسیاری از کارها به کمک کامپیوتر انجام می‌شود و محاسبات دستی به دلیل اشتباهاتی که دارد، کنار گذاشته شده‌ است. تهیه لیستوفر آرماتور نیز ازجمله کارهایی است که می‌توان آن را به کمک نرم‌افزار مخصوص انجام داد. برای تهیه این لیست از نرم‌افزارهایی مانند اتوکد، مترورپلاس و یا اکسل استفاده می‌کنند.

مترورپلایس برنامه ای قدرتمند و فوق‌العاده برای تهیه لیستوفر آرماتور است. با این برنامه می‌توان اطلاعاتی مانند تعداد، طول اضلاع متفاوت در آمارتور، پوز و غیره را وارد کرد. این برنامه در اکسل نصب شده و این امکان را می‌دهد تا بتوانید شکل آرماتور را نیز خودتان انتخاب کنید. بعد از وارد کردن داده‌های موردنیاز، شکل آرماتور به همراه دیتای هر پوز به‌صورت خودکار وارد برنامه اکسل می‌شود.

برای تهیه لیستوفر آرماتور می‌توان از برنامه‌هایی مانند اتوکد نیز استفاده کرد.

نحوه محاسبه میلگرد ساختمان

برای اینکه بتوانیم میزان میلگرد مورد نیاز یک ساختمان را محاسبه کنیم، ابتدا لازم است که تعداد طبقات و مساحت ساختمان را محاسبه نمود. در ادامه با اهن الات اراکو همراه باشید.

به طور استاندارد، به ازای هر متر مربع حدود ۶۰ الی ۶۷ کیلوگرم میلگرد نیاز است. با داشتن این مقادیر، به راحتی می توان سطح مقطع آپارتمان را نسبت به تعداد طبقات آن محاسبه کرد و رقم به دست آمده را در ۶۰ تا ۶۷ ضرب کرد. البته، تمامی ساختمان ها به جز طبقات و نمای ظاهری دارای یک فونداسیون (پی) نیز هستند که در زیر ساختمان وجود داشته و بار کلی ساختمان را بر دوش می کشد، اما برای محاسبه میلگرد آجدار مورد نیاز برای فونداسیون ابتدا باید سه مقطع طولی، عرضی و تقویتی آن را برآورد کرد.

محاسبه وزن میلگرد فونداسیون:

برای محاسبه سطح مقطع به ترتیب می توانید از فرمول های زیر استفاده کرده اعداد به دست آمده را با هم جمع کنید.

(طول کاور × ۲) – (طول خم × ۲) + طول مقطع = طول میلگرد طولی
(طول کاور × ۲) – (طول خم × ۲) + عرض مقطع = طول میلگرد عرضی
طول میلگرد × (تعداد + وزن واحد طول میلگرد) = میلگردهای تقویتی در فونداسیون

محاسبه تقریبی میلگرد مورد نیاز برای اسکلت ساختمان:

برای محاسبه میلگرد مورد نیاز برای اسکلت، ابتدا باید نوع اسکلت ساختمان را بدانیم. چرا که برای هر نوع اسکلتی یک مقدار معین میلگرد تعریف شده است.اراکو

میلگرد مورد نیاز برای اسکلت فولادی با مهاربند: ۴۵ الی ۶۵ کیلوگرم
میلگرد مورد نیاز برای اسکلت فولادی با قاب خمشی: ۶۵ الی ۹۰
میلگرد مورد نیاز برای اسکلت بتنی با قاب خمشی و دیوار برشی: ۳۵ الی ۴۵ کیلوگرم
میلگرد مورد نیاز برای اسکلت بتنی: ۴۰ الی ۵۵ کیلوگرم

محاسبه قریبی میلگرد مورد نیاز برای ستون ها و سقف:

به طور کلی در ساختمان های اسکلت بتنی برای هر ستون ۱۲ الی ۱۸ کیلوگرم میلگرد نیاز است. اما برای محاسبه میلگرد مورد نیاز سقف لازم است تا نوع سقف را بدانیم:

میلگرد مورد نیاز برای سقف تیرچه بلوک: ۵ الی ۷ کیلوگرم
میلگرد مورد نیاز برای سقف کامپوزیت: ۸ الی ۱۲ کیلوگرم
میلگرد مورد نیاز برای سقف دال بتنی توپر: ۱۰ الی ۱۶ کیلوگرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *