سقف تیرچه کرومیت
سقفی که از ترکیب تیرچه ها با بلوک های سبک سیمانی ,سفالی یا یونولیت باشد، سقف تیرچه کرومیت نام دارد. این روش یکی از عمده ترین روشهای اجرای سقفها است که با اجرای سقف تیرچه بلوک شباهت زیادی دارد. تمامی مصالح ساختمانی به جز فولاد، تحمل نیروهای کششی را ندارد. در این صورت وجود بتن یا هر عضو دیگری علاوه بر اینکه کمکی به تحمل نیروهای وارده نمیکند بلکه بار مرده سقف یا دال را بالا میبرد. برای تحمل آن به ناچار باید از فولاد بیشتری استفاده کرد.
مهم ترین بخش یک ساختمان، سقف تیرچه است که از طرفی این تیرچه و بلوک ها از نظر پایداری و استحکام خوبی برخوردار هستند. امروزه در ساختمان سازی ها از سقف تیرچه کرومیت زیاد استفاده می شود، چونکه از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه است و عایق خوبی در برابر صدا و حرارت است و به عنوان یک لایه عایق در طبقات عمل می کند.
اجزا اجرا سقف تیرچه کرومیت
تیر: تیرها (فولادی یا بتنی) به عنوان تکیه گاه تیرچهها هستند که بار سقف را به ستون انتقال میدهند.
تیرچه: تیرچه ها همان تیرهای فرعی هستند که با فاصله از هم قرار می گیرند و بین آنها با یونولیت پر میشود.
بلوک: بلوک عضو غیر سازهای است که هیچ باری را تحمل نمیکند. مقاومت بلوکها در محاسبات ایستایی سقف، منظور نمیشود و همواره به عنوان قالبهای دائمی و مصالح پرکننده محسوب میشوند.
ژوئن (Tie Beam): ژوئن میلگرد عرضی است که به صورت عمود بر تیرچه اجرا می شود. برای ایجاد انسجام بیشتر در سقف،یکی از کارکردهای مهم ژوئن کاهش قابل توجه لرزش سقف هنگام راه رفتن، دویدن و … بر روی آن است.
اُتکا: به میلگردی که شکل هندسی خاصی دارد گفته میشود که به دو شکل یک طرفه و دو طرفه ساخته و استفاده میشود.در حالت یک طرفه یک سر آن از سر تیرچه وارد می شود و سر دیگر دور تیر کلاف می گردد.در حالت دو طرفه هر دو سر اتکا درون تیرچه قرار می گیرد.
خاموت: از خاموت برای تقویت و پیوستگی بیشتر اتصال تیر به ستون در سازههای بتنی استفاده میشود.بعد از آرماتور بندی تیرها خاموت ها به صورت کلاف دو طرفه با تعداد و کیفیت کمتر امکان پذیر است.
مراحل اجرای سقف تیرچه کرومیت
از دو روش قالب دائمی یا موقت برای اجرای سقف تیرچه کرومیت استفاده می شود. در ابتدای اجرا سقف تیرچه کرومیت تیرچه ها با فاصله تعیین شده نصب میشود و بعد فضای بین تیرچه ها باید پر شود و درآخر مش بندی و بتن ریزی صورت می گیرد.
مزایا و معایب سقف تیرچه کرومیت
مزایا سقف تیرچه کرومیت :
با اجرای سقف تیرچه کرومیت هزینه های اجرای ساختمان کاهش خواهد داشت و مقرون به صرفه است .
کاهش مصرف فولاد با استفاده از سقف تیرچه کرومیت .
در ساختمانهای مسکونی سقف تیرچه کرومیت مقاومت مناسبی در برابر نیروهای وارده دارد .
سقف تیرچه کرومیت نسبت به سقف هایی مانند دالهای توپر سبکتر می باشند .
می توان گفت که سرعت اجرای سقف تیرچه کرومیت زیاد است و مراحل اجرایی آن زمان بر نیست .
در صورت استفاده از بلوکهای سیمانی ، نیاز به سقف کاذب نبوده و می توان نازک کاری سقف را مستقیماً روی تیرچه و بلوک اجرا کرد.
معایب سقف تیرچه کرومیت :
نیاز به اجرای سقف کاذب در سقفهایی که از بلوک یونولیتی استفاده شده است .
کیفیت پایین پلاستوفوم که می تواند موجب افزایش آتش سوزی در زمان وقوع حریق در ساختمان شود .
به دلیل اینکه فرآیند اجرا سقف کرومیت سخت است به نیروی کار ماهر نیاز دارد .
عدم امکان کنترل ساخت تیرچه ها و امکان تخلف در ساخت .
عدم اجرای بتن مناسب در پاشنه تیرچه که تیرچه به صورت معیوب اجرا می شود .