ریزش و تخریب ساختمان ها
عوامل تأثیرگذار در تخریب ساختمان ها که باعث ریزش و تخریب ساختمانها میشود و در نهایت آسیبهای جانی و مالی وارد میکند، تخریب از معضلاتی است که بارها شاهد آن بودهایم و در حال حاضر بسیاری از جوامع با آن مواجه هستند. حتی بعضی اوقات شاهد خرابی سازههای ساختمان های نوساخت هستیم که برای مقابله با این مشکل، اول باید دلایل تخریب یک سازه را شناسایی کنیم و بعد اقدامات لازم برای رفع آنها را اجرا کنیم.
سازه های ساختمانها نیز مانند هرچیز دیگری چرخه حیات دارند و فرقی نمیکند هر مدل ساختمانی اگر در آن اصول طراحی و الزامات ساخت بهخوبی رعایت نشود، تخریب خواهد شد.در این مقاله ما شما را با عوامل تأثیرگذار در تخریب ساختمان ها و روشهای جلوگیری از عوامل خرابی ساختمانها آشنا خواهیم کرد.
عوامل تأثیرگذار در تخریب ساختمان ها
زمانی که یک ساختمان به پایان طول عمر مفید خود میرسد معمولاً تخریب شده؛ در واقع هر چه ساختمان قدمت بیشتری داشته باشد خطر تخریب و خرابی آن نیز بیشتر میشود. عوامل تأثیرگذار در تخریب ساختمان ها میتوانند به صورت گوناگون و ناگهانی ظاهر شوند که به سرعت باعث ریزش و تخریب ساختمان ها میشوند. عوامل تأثیرگذار دیگری مانند استفاده از مواد با کیفیت پایین، ناهماهنگی در طراحی و ساخت، عوامل طبیعی مثل زلزله، آب و هوا و فشارهای محیطی هستند که میتوانند ساختمان ها را به طور شدیدی تخریب کنند.
روش های تخریب
معمولا تخریب به دو دسته تقسیم میشود که شامل ساختار و غیرساختار میباشد. اجزای ساختمانی یک ساختمان می تواند تنها به دلیل استفاده از مواد معدنی کم هزینه مانند آجر، سنگ و چوب خراب و تخریب شود. تخریب غیرساختاری شامل ایجاد حالت نواری نرم است و از کاربرد غیرساختمانی، دستگاهها، درب، پنجره و مواد سازنده تشکیل شده است.
آشنایی با روشهای ساخت و ساز پایدار باعث شده است که محدوده گستردهای از مواد ارزش تخریب ساختمانی را داشته باشند . استفاده از سنگ آهک و آجر بهطور خالص، به دلیل قابلیت دوام و تغییر رنگ در طول زمان توصیه میشود .بلایای طبیعی مانند طوفان، گردباد، سیلاب، سونامی و زمین لرزه، باعث تخریب ساختمان ها میشود که اغلب بعد از تخریب مواد ساختمانی که بر جای می ماند قابل استفاده است و برای بازسازی منطقه به کار برده میشود .
مهم ترین عوامل تخریب ساختمان
- تخریب ستون های ساختمان به دلیل کمبود خاموت
- تخریب اجزای مؤثر غیر سازهای
- تخریب ناشی از عدم تقارن درست در ساختمان
- تخریب ناشی از نشست ساختمان
- تخریب بر اثر مواد مصرفی در قسمت نمای ساختمان
- تخریب به دلیل قطع اتصال تیر به ستون ها
- تخریب ناشی از استحکام ضعیف طبقات
- تخریب ساختمان در اثر نیروی پیچشی
- تخریب ستونها در اثر افزایش نیرو
- تخریب بر اثر خراب شدن عناصر الحاقی ساختمان
تخریب ستون های ساختمان به دلیل کمبود خاموت
در بعضی مواقع بر اثر بلایای طبیعی مانند زلزله و غیره… ستون های بتنی ساختمان به آسانی خراب شده؛ به دلیل فاصله زیاد بین میلگردهای عرضی در قسمت ستون بتنی می باشد که پایداری و مقاومت بالایی را نتوانسته داشته باشد. میلگرد بعد از مدتی به دلیل وارد شدن نیروی اضافه باعث کمانه کردن می شود که این عامل باعث خرابی و آسیب به ساختمان است.
تخریب اجزای مؤثر غیر سازهای
ممکن است عناصر غیر سازهای باعث تخریب ثانویه عضوهای سازهای شوند، درواقع وجود هر عضو غیر سازهای موجب افزایش سختی سازه شده و نیروهای پیشبینینشده وارد بر تمام اجزای سازهای را میافزاید. برای مثال؛ امکان دارد اگر در دیوارهای پرکننده دهانه قاب ترک ایجاد شود در محلهایی از تیر ایجاد تکیهگاه کند و برای آن میلگردهایی لازم است که پیشبینی نشده و شاهد ترک برداشتن و تخریب تیرچه در این نواحی میشویم.
تخریب ناشی از عدم تقارن درست در ساختمان
از موارد ضروری که در طراحی اولیه ساختمان باید رعایت شود رعایت نمودن تقارن در ساختمان است .ساختمان هایی که غیر متقارن هستند آسیب بسیار زیادی می بینند زیرا با وارد شدن نیرو یا ضربه ای کوچک دچار چرخش می شوند به اصلاح در بعضی مواقع این مشکل بر طرف می شود و باعث انطباق مرکز جرم و مرکز سفتی با هم می شود.
تخریب ناشی از نشست ساختمان
نشست ساختمان در اثر نیروهای فشاری که باعث پایین رفتن خاک زیر سطح سازه می شود به وجود می آید، در بیشتر سازه ها این اتفاق می افتد اما شدت آن در همه موارد یکسان نیست. پس برای ساخت و ساز باید بدانیم چه نوع زمین با چه میزان سختی استفاده میشود زیرا تاثیر زیادی بر روی نشست ساختمان دارد. عواملی همچون تعداد طبقات ساختمان نیز مؤثر است و هر چه ساختمان مرتفع تر و سنگینتر باشد، احتمال نشست آن بیشتر خواهد بود.
تخریب بر اثر مواد مصرفی در قسمت نمای ساختمان
اکثر اوقات بیشتر مواردی که از پیش ساخته شده و در نمای ساختمان استفاده می شود به خاطر طراحی های نادرست و عدم اتصالات مناسب در زمان وارد آمدن نیرو آسیب می بینند و حتی امکان سقوط آن ها از ساختمان به زمین وجود دارد. در ساختمان های در حال ساخت نیز خطرات سقوط داربست فلزی هم وجود دارد.
تخریب به دلیل قطع اتصال تیر به ستون ها
تغییر شکل دادن اتصالات ساختمانی یکی از دلایل مهم در زمان وارد آمدن نیرو می باشد که مقاومت کمی را در زمان اتصال ایجاد کرده اند. مهندسین باید این موضوع را بدانند که اتصالات نقش با اهمیتی در جذب انرژی دارد پس طراحی های قبل از ساخت نقش پر اهمیتی دارد که اتصالات قوی صورت می گیرد.
تخریب ناشی از استحکام ضعیف طبقات
مهمترین عامل در تخریب سازه عدم استحکام کافی طبقات سازه در برابر نیروهای وارده است. اگر بخشهایی از سازه از استحکام کافی برخوردار نباشد و یا حتی برعکس استحکام آنها خیلی بیشتر از سایر نقاط باشد، رفتار غیر ارتجاعی سازه تحت تأثیر قرار میگیرد. اگر نیروی عمودی بر طبقات با سختی کم وارد شود در سازه تغییر شکل زیاد ایجاد شده و باعث ناپایداری و در نهایت ساختمان فرو میریزد.
برای استعلام قیمت میلگرد آجدار با ما در تماس باشید.
تخریب ساختمان در اثر نیروی پیچشی
رعایت تقارن و انطباق مرکز ثقل سازه یکی از الزامات طراحی سازه بر یکدیگر است. ساختمانهایی که تقارن در آنها رعایت نشده است در اثر نیروی وارده تحت اثر پیچشهای شدید قرار گرفته و آسیب میبینند. در بعضی مواقع میتوان با اصلاح متعادل کردن سختی قابها بهوسیله انطباق مرکز ثقل مشکل را از بین برد .قرار دادن دیوار برشی یا بادبند فلزی در محلهای مناسب از روشهای معمول متعادل کردن سختی قابها است.
تخریب ستونها در اثر افزایش نیرو
دهانههای قاب باید بهوسیله دیوارهای پرکننده پر شوند تا موجب افزایش سختی سازه و کاهش تناوب طبیعی سازه شوند که این امر باعث افزایش نیروی برش پایه خواهد شد. افزایش نیروی برش پایه دو نتیجه را همراه دارد؛ اول اینکه باعث ایجاد نیروی واژگونی کشش در ستونها میشود و دوم اینکه باعث افزایش نیروهای برشی در ستونها شده . این نیروها موجب تخریب ستون و به دنبال آن تخریب کل سازه میشوند.
تخریب بر اثر خراب شدن عناصر الحاقی ساختمان
بعضی از اجزای الحاقی ساختمان مانند بالکن ،دودکش ها و غیره… در زمان زلزله جزو المان هایی هستند که آسیب بسیاری می بینند پس در طراحی آن ها باید دقت کافی به خرج داد.
برای استعلام قیمت تیرآهن با ما در تماس باشید.
نحوه جلوگیری از تخریب ساختمان ها
مهمترین عوامل تأثیرگذار در تخریب ساختمان ها بیان شد و برای اینکه بتوانیم این عوامل را کنترل کنیم یا حتی اثرات آنها را کاهش دهیم، باید از راهکارهای اصولی استفاده کنیم مثل: محاسبه مقدار تحمل بار اتصالات تیر به ستون، طراحی اصولی عناصر الحاقی به ساختمان و رعایت الزامات فنی آنها، سختی و استحکام کافی و یکسان طبقات مختلف سازه، تا حد امکان پرهیز از بهکارگیری المان و اجزای غیر سازهای، استفاده از وصلهها با طول مناسب در میلگردهای طولی و غیره …
سخن پایانی
بارها در کشور شاهد تخریب ساختمان بودهایم بر اثر بلایای طبیعی ازجمله زمینلرزه یا دلایلی که مربوط به ساختوساز غیراصولی مثل عدم رعایت الزامات فنی در طراحی سازه و غیره… که موجب تخریب سازههای بتنی و فلزی شده و خسارات مالی و جانی را به دنبال خواهد داشت.پس با رعایت استانداردهای ساخت باید ساختمانها را بسازیم تا از ویرانی و تخریب جلوگیری شود.
آهن آراکو مرجع قیمت روز آهن آلات. برای استعلام قیمت میلگرد ساده با ما در تماس باشید.