راهنمای خرید آهن آلات

ورق گالوانیزه: مشخصات و کاربرد ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه چیست

ورق گالوانیزه نوعی فولاد فرآوری شده است که با انجام فرآیند گالوانیزاسیون بر روی ورق فولادی ضخامت پایین تولید می گردد. گالوانیزاسیون به دو روش سرد (الکترولیز) و یا روش گرم (غوطه وری) انجام میشود و دلیل گالوانیزه کردن فولاد این است که این ماده به‌ تنهایی، مقاومت زیادی در برابر رطوبت و خوردگی ندارد و نمی‌توان در بخش‌های حساس ساختمان استفاده کرد.

گالوانیزه کردن فرآیندی است که پوششی از یک سری لایه های آلیاژی روی به سطح ورق می چسبد و مانع از فرآیند زنگ زدگی شده و باعث محافظت آهن و فولاد در برابر خوردگی می شود.. ورق گالوانیزه در بخش‌های مختلفی از ساختمان به کار می‌رود از جمله: کانال‌های کولر، سقف ساختمان، لوله ها و غیره…

مشخصات ورق گالوانیزه

قطعا تا زمانی که مشخصات ورق گالوانیزه را ندانید نمیتوانید درباره کاربرد این ورق صحبت کنید. این ورق به دو صورت رول و فابریک تولید می شود و ضخامت آن متفاوت است ولی متداول ترین آن ورق گالوانیزه ۳ میلی است. هر چه جرم پوشش روی بیشتر باشد کیفیت پوشش بهتر خواهد بود. به عبارتی هر چه میزان پوشش روی در واحد سطح ورق بیشتر باشد، میزان محافظت از خوردگی هم بیشتر خواهد شد.

ورق گالوانیزه 1

روش های گالوانیزه کردن ورق

روش های گالوانیزه کردن ورق عبارتنداز :

  • گالوانیزاسیون گرم
  • پوشش با رنگ های غنی از روی
  • پاشش گرمایی روی به روش پاشش گرد روی از طریق گرمای سوختن
  • پاشش مکانیکی روی به روش گرمایش پودر روی در درام
  • آبکاری روی به روش الکتروشیمیایی

مزایای ورق گالوانیزه

برای اینکه بدانیم کاربرد ورق گالوانیزه چیست بهتر است با چندتا از مزایای این ورق آشنا شوید که عبارتنداز :

  • طول عمر و مقاومت بالایی در محیط های مرطوب که باعث زنگ زدگی و خوردگی ورق میشود دارد.
  • دارای پوشش یکنواخت است که منجر به محافظت کامل آن می شود.
  • در مقایسه با سایر روش های جلوگیری از خوردگی، به هزینه کم تری نیاز دارد.
  • در اغلب موارد می توان ورق گالوانیزه را خیلی راحت بازرسی کرد.

معایب ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه به نسبت مزایایی که دارد از معایب کمی برخوردار است که عبارتنداز :

  • به دلیل به وجود آمدن بخارهای سمی در هنگام جوشکاری ورق گالوانیزه، انجام این عملیات خطرناک و سخت است.
  • عملیات گالوانیزاسیون به ترکیب شیمیایی ورق گالوانیزه حساسیت بالایی نشان می دهد. به عنوان مثال مقدار فسفر و سیلیکون موجود در فولاد، ظاهر و ضخامت پوشش را تحت تاثیر قرار می دهند.

ورق گالوانیزه 2

کاربردهای ورق گالوانیزه در ساخت و ساز

به دلیل مزایای خاص و قیمت مناسبی که ورق گالوانیزه دارد استفاده از این ورق در ساخت و ساز، روزبه‌روز گسترده شده است و در صنایع فولادی مانند خودروسازی، ساخت سازه‌های شهری، تابلوهای تبلیغاتی، دودکش ها، نرده کشی، مخازن و لوله ها، لوازم‌خانگی و نظامی و غیره… نیز کاربرد دارند و در اکثر مصارفی که نیاز به جلوگیری از زنگ زدگی یا خوردگی فولاد و آهن باشد از این ورق استفاده می شود.

آبکاری گالوانیزه چیست

معمولا برای انجام گالوانیزسیون دو روش آبکاری سرد و گرم وجود دارد. ابتدا باید با استفاده از محلول های چربی گیر، امولسیون، تمیزکاری با حلال های صنعتی با بخار هایی که روند انجام شکل دهی به محصولات چسبنده است را پاک کنند. بعد باید حتما اسیدشویی انجام شود طوری که قطعه را درون محلول آب، اسیدسلفوریک و یا اسیدکلریک قرار می دهند و در نهایت گالوانیزه آبکاری میشود.

عوامل موثر بر ضخامت پوشش ورق گالوانیزه

  • آبکاری سرد انجام شده روی فولاد قبل از گالوانیزاسیون
  • ترکیب شیمیایی فولاد
  • سرعت سرمایش ورق
  • زمان غوطه وری ورق در حمام
  • سرعت خارج کردن ورق از حمام

ورق گالوانیزه 3

عمر مفید ورق گالوانیزه چقدر است

فلز فولاد دارای مقاومتی بالاست اما در برابر رطوبت دچار خوردگی و زنگ زدگی می شود. اگر از این ورق برای استفاده طولانی مدت در فضای باز را دارید باید حتما فرآیند گالوانیزاسیون آن به روش گرم صورت بگیرد که معمولا بیشتر دوارم می آورد. عمر مفید ورق گالوانیزه بین 25 تا 30 سال است و اگر اصلا در معرض رطوبت و باران قرار نگیرید برای همیشه سالم می ماند.

قیمت ورق گالوانیزه

قیمت این ورق مثل بقیه آهن آلات به نوسانات ارزی بازار وابسته است و به همین دلیل قیمت آن ثابت نیست. از طرفی هر چقدر میزان تقاضا برای این ورق بالا باشد و به اندازه کافی در بازار عرضه نشود شامل افزایش قیمت خواهد شد. قیمت مواد اولیه، وقایع سیاسی و اقتصادی و قیمت فولاد در بازارهای جهانی از دیگر عوامل موثر بر قیمت ورق گالوانیزه هستند و برای اطلاع از قیمت روز ورق می توانید به سایت آهن آلات آراکو سر بزنید.

سخن پایانی

بزرگ‌ترین ضعف‌ فولاد مقاومت کم در برابر خوردگی است که روش گالوانیزاسیون این ضعف را برطرف میکند؛ شرکت‌های مختلفی در زمینه تولید ورق گالوانیزه فعالیت دارند که از مهمترین این شرکت ها می‌توان به فولاد مبارکه، تاراز شهرکرد، مجتمع هفت الماس، امیرکبیر کاشان و … اشاره کرد. ورق گالوانیزه به صورت کویل و برش خورده خرید و فروش می شود اگر سؤالی در این زمینه دارید میتوانید از آهن آلات آراکو راهنمایی بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *