چهارپهلو فولادی چیست
چهارپهلو فولادی یکی از مقاطع پرکاربرد در صنایع مختلف است که سطح مقطع مربع یا مستطیل شکل دارد. چهار پهلو از نوع باز بوده به همین خاطر در دسته پروفیلهای توپر و یکپارچه قرار دارد و به دلیل استحکام بسیار بالا و مقاومت زیادی که دارد در بسیاری از صنایع قابل استفاده است. چهارپهلو شباهت زیادی به تسمه دارد و سطح چهارگوش آن باعث شده که دارای قابلیت جوشکاری و تراشکاری باشد و شکل پذیری بالایی داشته باشد.
انواع چهارپهلو بر اساس روش تولید
چهارپهلو فولادی به چندین روش قابل تولید هستند که در هر روش تولید ویژگیهای ظاهری و کاربرد آنها متفاوت است. روشهای تولید این نوع پروفیل به صورت موارد زیر است که عبارتنداز:
- تولید چهارپهلو به روش نورد گرم و نورد سرد
- تولید چهارپهلو به روش ترانسی
- تولید چهارپهلو فابریک
تولید چهارپهلو به روش نورد گرم و نورد سرد
در روش نورد گرم شمشها را وارد کوره میکنند و بعداز آنکه شمش به دمای موردنظر رسید آن را از غلتکهایی که نورد نام دارند عبور میدهند و با کشش و فرآیندهای دمایی کم کم سطح مقطع به شکل مورد نظر درمی آید. اگرچه این روش مقرون به صرفه است اما در نهایت محصولی که به دست میآید ظاهر زیبایی ندارد و سیاه میشود. به همین خاطر بیشتر از آنها در مواردی استفاده میشود که ظاهر چهارپهلو اهمیتی ندارد و قرار است روی آن را بپوشانند.
تولید چهارپهلو فولادی با روش نورد سرد به این صورت است که شمشها را به کوره نمیفرستند و فقط آنها را با قالبها برش می زنند. در این قالبها چهارپهلوها در اندازههای استاندارد و با کیفیتی بسیار بالاتر از روش نورد گرم برای استفاده در صنایع گوناگون ساخته میشوند. چهار پهلو تولید شده با این روش از لحاظ شکلی بسیار ظریف بوده و در مواردی که نیاز به ظرافت خاصی هست چهارپهلوی نورد سرد بیشتر کاربرد دارد.
تولید چهارپهلو به روش ترانسی
در این روش شمشهای فولادی را با استفاده از ریختهگری مداوم و برشکاری و حرارت دادن شکل میدهند. بعد شمشهای برش داده شده را از چندین غلتک عبور میدهند تا به حالت چهار پهلو در میآیند. این پروفیل به علت حرارت دادن زیاد سیاه میشود و بعد طی مراحلی مانند سمباده و پولیشکاری اقدام به پرداخت آن میکنند تا چهارپهلو سطحی براق و صیقلی داشته باشد و کیفیت آن افزایش یابد.
تولید چهارپهلو فابریک
در تولید چهارپهلوی فابریک از شمشهای بدون ناخالصی یعنی فابریک استفاده میشود تا مقطع چهارپهلو کیفیت بالا و خوبی داشته باشد. بسته به فلزی که در چهارپهلوی فابریک به کار رفته کاربردهای متفاوتی دارد.
کاربرد چهارپهلو فولادی
چهارپهلو فولادی از مقاطع آهنی پرکاربرد و مقاوم است که به طور گسترده ای در تمام صنعت ساخت و ساز استفاده می شود که از کاربردهای چهارپهلو به بست، موارد تزیینی، شفت، قاب، محور، اتصالات، تجهیزات باشگاهی، سازه ها و غیره… اشاره کرد. اندازه و ضخامت این محصول متغیر بوده و به همین دلیل کاربرد آنها در ساخت و ساز متفاوت است.
انواع چهارپهلو فولادی از نظر متریال
علاوه بر قیمت ارز و فولاد عواملی مانند کیفیت، نوع، ضخامت و متریال بر قیمت پروفیل های چهارپهلو تأثیرگذار است. از نظر متریال به کار رفته چهارپهلوها معمولا از فولادهای زیر ساخته میشوند:
- چهارپهلو برنج
- چهارپهلو آلومینیومی
- چهارپهلو فولاد ST52
- چهارپهلو فولاد ST37
انواع سایزهای چهارپهلو فولادی
از نظر سایز میتوان چهارپهلوهای فولادی را دستهبندی کرد که هر سایز، برای کاربرد خاصی در نظر گرفته شده است:
- سایز ۵-۶: بیشترین کاربرد چهارپهلوهای دارای این سایز، در کارهای تزیینی است.
- سایز ۸-۹: این سایز از چهارپهلو با وجود مقاومت کمی که دارد، برای کارهای سبک مناسب است.
- سایز ۱۰: مقاطع سایز ۱۰، بیشتر در ساخت انواع درب و پنجره استفاده میشوند.
- سایز ۱۲: این چهارپهلوها نیز در ساخت انواع دربهای ساختمانی، نرده و حفاظ به کار میروند.
- سایز ۱۴-۱۶: کاربرد چهارپهلوهای دارای این سایز بیشتر استقامتی بوده و وزن و اندازههای آن نیز معمولا اعداد بزرگی است.
قیمت چهارپهلو فولادی
با توجه به طول عمر و کارایی مناسب چهارپهلو به نظر می رسد صرف هزینه بالا برای خرید آن بسیار منطقی و مقرون به صرفه باشد. از آنجایی که این محصول کابردهای فراوانی در صنعت ساخت و ساز دارد، مهم است که هنگام تهیه و خرید چهارپهلو ابتدا به نوع کاربرد آن توجه و بعد ابعاد، جنس و روش تولید آنرا بررسی کرد. محاسبه وزن چهارپهلو برای برآورد قیمت این محصول اهمیت زیادی دارد. میتوانید برای استعلام قیمت چهارپهلو به سایت آهن آلات آراکو سر بزنید.
سخن پایانی
با توجه به مواردی که گفته شد چهارپهلو جزء یکی از مقاطع فولادی با ارزش است و هنگام خرید باید جنس و ابعاد و روش تولیدی این محصول را در نظر گرفت و با توجه به نوع کاربردی که از چهار پهلو نیاز دارید خرید کنید.