ناودانی چیست
ناودانی چیست؟ برای اینکه بهتر درباره ناودانی بدانیم خواندن این مقاله را تا انتها توصیه میکنم؛ ناودانی جزء پروفیلهای پرکاربرد در صنعت و ساخت و ساز میباشد که به خاطر شکل ظاهری که شبیه به حرف لاتین U دارد در بازار بسیار شناخته شده و مورد استفاده مهندسین قرار میگیرد. ناودانی از یک قسمت افقی به نام جان و دو قسمت عمودی به نام بال تشکیل شده است و در گروه پروفیلهای باز قرار میگیرد.
ناودانی در جنسهای مختلفی طبقه بندی میشود که از مهمترین آنها میتوان به گالوانیزه، آلومینیوم و استیل اشاره کرد. ناودانی آلومینیومی دارای وزن سبک و قابلیت شکل پذیری و استحکام بالایی دارد.
انواع ناودانی
در واقع ناودانی ها براساس شکل ظاهری، وزن، جنس و … با یکدیگر متفاوت هستند و در دسته بندی های مختلفی قرار دارند که پرطرفدارترین و پرکاربردترین نوع ناودانی ها عبارتنداز:
ناودانی بر اساس شکل ظاهری
ناودانی ها بر اساس شکل ظاهری شامل سه نوع هستند: ساده، مشبک و اروپایی که این سه نوع ناودانی هرکدام کاربردهای مختلفی دارند مثلا در پلها بیشتر از ناودانی ساده استفاده میشود. ناودانی مشبک: بیشتر در سازههای سبک و یا ساخت قفسههای محکم کاربرد دارد و به دو نوع UPE و UPN تقسیم میشود. ناودانی اروپایی: به علت وزن بالایی که دارد معمولاً در سازههای سنگین به کار میرود به همین دلیل به آنها ناودانیهای سنگین هم میگویند.
ناودانی بر اساس وزن
ناودانی ها علاوه بر شکل ظاهری و جنس، از نظر وزن نیز به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. به طور کلی می توان گفت که ناودانی ها از نظر وزن به دو نوع سبک و سنگین تقسیم شده اند.ناودانی سبک در ایران ساخته میشود و ناودانیهای سنگین که مطابق استاندارد ساخته شدهاند هم در تولیدات داخل و هم به صورت وارداتی در بازار موجود هستند.
ناودانی سبک به ناودانی گفته میشود که وزن آن از وزن تعریف شده در جدول اشتال کمتر است، یعنی ابعاد و وزن این ناودانی، با اندازههای مشخص شده در جدول استاندارد اشتال مطابقت ندارد. در مقابل به ناودانی هایی که وزن آن ها با اندازه های ثبت شده در این جدول برابر و یا بیشتر باشند، ناودانی سنگین می گویند.
ناودانی بر اساس روش تولید
ناودانیها بر اساس روش تولید به دو قسمت تقسیم میشوند :
- ناودانی فابریک
- ناودانی پرسی
ناودانی فابریک به صورتی است که در ابتدای مرحله به صورت ناودانی تولید میشود و به دو دسته ناودانی سرد و ناودانی گرد تقسیم میشود.
در تولید ناودانی پرسی ورق با جنس های مختلف خم و پرس میشود و بنا بر جنس ورق کاربردهای متفاوتی دارد.
ناودانی بر اساس جنس
بیشتر ناودانیهای موجود در بازار از جنس فولاد کربن است اما ناودانیهای دیگری از جنس های گالوانیزه، آلومینیوم و استنلس استیل نیز در بازار به فروش میرسند و جزو پرکاربردترینهای صنعت هستند. ناودانی استنلس استیل با استفاده از شمش استیل در دو مدل فابریک و پرسی تولید می شود و به آن فولاد ضد زنگ هم گفته می شود و برای محیطهای تحت خوردگی و زنگ زدگی هستند، مناسب است.
در ساخت ناودانیهای آلومینیومی از آلیاژهای مخصوص استفاده شده و جزء ناودانی های سبک می باشند که بیشتر کاربرد دکوراتیو دارند و در نمای ساختمان های مدرن به کار میروند.ناودانی گالوانیزه مشابه ناودانی ساده از طریق نورد سرد و گرم تولید می شود. توانایی مقاومت ناودانی گالوانیزه در برابر زنگ زدگی به دلیل پوشش فلزی که بر روی آن است بالا بوده و همینطور در برابر رطوبت و اکسیژن نیز مقاومت دارد. در ترمیم بناهای معماری, تجهیزات ساخت و ساز, ماشین آلات و تشکیلات دریایی و غیره … نیز استفاده میشود.
کاربرد انواع ناودانی
کاربرد ناودانی ها روز به روز بیشتر شده پس بهتر است شما هم با این کاربردها آشنا شده و بعد برای خرید اقدام نمایید.
- صنعت ساخت و ساز
- صنعت کشتی سازی (ساخت اسکله های دریایی و شناور های دریایی)
- صنعت ماشین سازی
- استفاده برای ساخت نمای منازل
- بکارگیری ناودانی به عنوان تیر و ستون
- تولید خرپا
ویژگی های انواع ناودانی
ناودانی ها ویژگی های مشترکی دارند بعضی از مهم ترین ویژگی های انواع ناودانی عبارتنداز:
- طول عمر و ماندگاری طولانی مدت
- مقاومت در برابر ضربات و آسیب های مختلف
- آسان بودن نصب آن در ساختمان ها
- مقاومت در برابر تمامی تنش های فولادی
- مقرون به صرفه بودن
- نسبت به سایر محصولات فلزی و آهنی سبک هستند
کارخانه های تولید کننده ناودانی در ایران
در ایران کارخانه های زیادی ناودانی تولید میکنند که از مهمترین آنها میتوان به کارخانههای: مجتمع فولاد البرز، کارخانه ناب تبریز، صبا فولاد منظومه، کارخانه صنعتی شکفته مشهد، صنایع فولاد کوهپایه، فولاد البرز ایرانیان و غیره… اشاره کرد.
عوامل موثر بر قیمت ناودانی
قیمت ناودانی مانند سایر مقاطع فولادی از قیمت آهن و فولاد تاثیر میپذیرد اگر ناودانی به صورت فابریک باشد قیمت آن تنها تحت تاثیر قیمت آهن آلات میباشد اما اگر ناودانی به صورت پرسی باشد، تحت تاثیر قیمت ورق سیاه است چرا که ناودانی پرسی را بیشتر از ورق سیاه تولید میکنند. همینطور باربری و حمل و نقل از دیگر عوامل موثر در قیمت ناودانی میباشد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد اینکه ناودانی چیست، انواع ناودانی، کاربرد، ویژگی ها و شیوه تولید آن توضیحاتی گفته شد. همانطور که گفتیم ناودانی به خاطر سطح مقطع آن که به شکل U است و در گروه پروفیل های باز قرار می گیرد. روش تولید ناودانی به دو شکل فابریک و پرسی است و در صنایع گوناگون مانند صنعت ساخت و ساز، صنعت ماشین سازی، کشتی سازی و غیره کاربرد دارد. نکتهای که اهمیت دارد بحث انتخاب درست ناودانی از نظر جنس و ابعاد در کاربرد مدنظر است.